miércoles, 1 de abril de 2009

Comer carne contribúe ao quecemento global

Todos sabemos que os gases que emiten os coches e as fábricas contaminan o ambiente e contribúen ao quecemento global da Terra. Pero a quen se lle ocorreu pensar que os alimentos, especificamente a produción de carne que comemos na nosa dieta, xeran máis gases de efecto invernadoiro que os xerados pola industria ou o transporte?

Gases como o dióxido de carbono (CO2), o metano (CH4), o óxido nitroso (N2Ou) e o vapor da auga (H2Ou) da atmosfera atrapan a enerxía solar reflectida pola terra e evitan que a calor se escape. Isto coñécese como efecto invernadoiro natural, fenómeno responsable de quentar a superficie da terra e manter unha temperatura media de aproximadamente 15 graos centígrados.

Con todo, nos últimos anos a concentración na atmosfera destes gases de efecto invernadoiro (GEI) aumentou a gran velocidade ocasionando que a temperatura media da Terra elévese, o que está a xerar un cambio a nivel global do clima que pode ter consecuencias devastadoras para a vida.

Un estudo recente do Fondo de Nacións Unidas para a Agricultura e Alimentación (FAO) mostra que a produción actual de carne contribúe entre un 14 e 22 por cento dos 36 billóns de toneladas de GEI (efectos expresados en cantidades de CO2 equivalente) que se produce no mundo cada ano. Estímase que producir unha hamburguesa, xera a mesma cantidade de GEI que manexar un coche de de 1,3 toneladas de peso durante case 16 Quilómetros.

En realidade toda a comida que consumimos, incluíndo froitas e verduras, contribúe ao aumento de GEI na atmosfera. Gran parte destes gases proveñen do transporte e refrixeración de alimentos e inclúen tamén o metano producido por plantas e animais. Transportar e refrigerar vexetais para alimentar a unha familia americana xera case 100 gramos de GEI equivalentes de CO2. Pero iso non é nada comparado coa carne. Cando as bacterias do estómago dunha vaca dixiren a comida, producen gas metano. Este gas de efecto invernadoiro é aproximadamente 23 veces máis potente que o CO2, o que significa que atrapa 23 veces máis a calor que o CO2.

Investigadores da Universidade de Anglia ao Leste de Inglaterra, descubriron que en xeral as vacas emiten entre 70 e 135 gramos de metano por case medio quilo de carne que producen. Estas emisións de metano equivalen entre 1.6 e 3 quilogramos de CO2 liberado á atmosfera. En comparación, producir a mesma cantidade de pito xera medio quilo de GEI equivalentes de CO2.

No hay comentarios: